• 28 de setembre de 2015

  El Cervell Irisat

  Coneguda com ''cervell irisat'' (en anglès ''brainbow''), una apasionant tècnica nova de diagnòsitic per imatges està desafiant la nostra comprensió de com es desenvolupa el cervell. Un principi consolidat del desenvolupament és la poda sinàptica depenent de l'activitat: inicialment, les neurones realitzen gran quantitat de contactes amb les cèl·lules veïnes, llavors, molts es perden deixant únicament els enllaços funcionalment més importants. Al sistema visual, es pensava que aquest fet porta a una conexió gairebé un a un entre cèl·lules bipolars de la retina, cèl·lules ganglionars de la retina (CGR) i interneurones del tàlem, a la part anterior del cervell. Quan els investigadors marcaren les CGR amb diverses proteïnes fluorescents, esperaven trobar aglomerats del mateix color mostrant que les connexions amb cada interneurona procedia d'una única CGR. En comptes d'això, les seues imatges revelaren un calidoscopi de colors entrecrueats, tal com es mostra en el cervell de ratolí de la foto. Això suggereix que múltiples CGR contacten amb cada interneurona, i insinuen que el desenvolupament neural és encara més complex del que havíem imaginat.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del treball de Sarah Hammer i col·laboradors
  Virginia Tech Carilion Research Institute, Roanoke, EUA
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons BY (4.0)
  Publicat en Cell Reports, agost de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.