• 25 de setembre de 2017

  El Sac de la Vida

  Cada dona embarassada sap que trencar aigües és el senyal definitiu, el bebè està en camí. Fins aleshores, un sac de substàncies nutritives, conegut com sac amniòtic, envolta la nova vida. El sac esclata just abans del part, però com es desenvolupa inicialment és un poc misteriós. Crescut en una placa, a partir de cèl·lules mare pluripotents, aquest ''embrioide'' imita els canvis cel·lulars que ocorren quan un embrió arriba i s’implanta a l’úter. Les cèl·lules (amb el nucli tenyit de color blau) s’organitzen en una esfera buida anomenada quist. Les cèl·lules tenyides de roig estan usant un gen marcador de l'estat embrionari anomenat Oct4 –a l'úter trobem cèl·lules similars relacionades amb l'embrió. A la part superior del quist (amb la seua superfície interna tenyida de verd), les cèl·lules formen un revestiment dur de l’amni, el qual defineix la forma del sac amniòtic i produeix un model el qual podrà ser usat pels científics per als estudis de desenvolupament i de fertilitat.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Yue Shao i Kenichiro Taniguchi, i col·laboradors, University of Michigan
  Department of Mechanical Engineering i Department of Cell and Developmental Biology, University of Michigan, Ann Arbor, MI, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature Communications, agost de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.