• 24 de setembre de 2017

  El Caragol Contra el Dolor

  Aquestes conquilles d’aparença inofensiva són d'uns caragols de mar, Conus regius, que són realment depredadors verinosos. Però, poden a ajudar milions de persones amb un dolor persistent o crònic. Molts pacients prenen medicaments basats en opioides, que suavitzen el dolor bloquejant els receptors del dolor, petits punts de lliurament de substàncies que tenim en el cos i el cervell. Però, els opioides són altament addictius, de manera que s’està a la caça d’una alternativa. Els científics van estudiar els efectes del verí de Conus regius en el sistema nerviós i van fer un descobriment sorprenent: una substància que bloqueja un conjunt variat de receptors del dolor. Després, una altra sorpresa: els efectes d'aquest potencial fàrmac són de llarga durada, la qual cosa suggereix que podria evitar el desenvolupament d’un dolor crònic en primer lloc. S'ha provat en rates, però un disseny lleugerament diferent de la substància pot funcionar en humans –una gran ajuda per a aquells que pateixen hipersensibilitat al tacte després de la quimioteràpia o que pateixen dolor crònic com a conseqüència d'una lesió nerviosa.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de My Huynh
  Investigació del Department of Biology, University of Utah, Salt Lake City, UT, EUA
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf
  Investigació publicada en PNAS, març de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.