• 26 de setembre de 2017

  Desenvolupament de Xarxes

  Imagina una xarxa de línies de tren que s'estén per tot el país, arribant a cada racó. A primera vista pot semblar una mica caòtic, però en realitat està planejat amb cura per tal d'aprofitar millor l'espai disponible. Dins dels nostres pulmons s'estableix un caos ordenat similar quan ens desenvolupem al ventre matern: una xarxa densa i precisa de tubs i compartiments (fotografiats d'un fetus humà de 10 setmanes d'edat) dissenyada per tal d'extraure oxigen de l'aire que respirem. Qualsevol error en aquest patró de ramificació pot significar un desastre, com la hipoplàsia pulmonar, una malaltia greu que pot ser fatal per als joves. Per tal d'entendre com el cos construeix la xarxa ramificada, un estudi va deshabilitar una proteïna anomenada Rac1, que es pensava que controlava les senyals que conduïen al desenvolupament adequat de la xarxa. Sense aquesta proteïna, l'absència del senyal va impedir la formació de l'estructura ramificada del pulmó, confirmant un detall important en la biologia de la seua creació.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge cortesia de Dr. Denise Al Alam i Dr. Esteban Fernández, The Saban Research Institute, Children's Hospital Los Angeles
  Children's Hospital Los Angeles, Los Angeles, CA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en American Journal of Physiology, octubre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.