• 27 de setembre de 2017

  Amic o Enemic

  Les malalties zoonòtiques –que afecten tant als éssers humans com als animals– són un problema de salut mundial. Al voltant del 60% de les malalties infeccioses que han emergit recentment s’han propagat per la vida silvestre, cosa per la qual és fonamental trobar millors formes de rastrejar i controlar aquestes afeccions en els animals, per previndre les epidèmies en els éssers humans. Les tècniques actuals de vigilància, com les proves en animals atrapats i el mostreig a partir de carn de caça, poden ser difícils d’implementar i proporcionen un accés limitat a les poblacions silvestres. Una nova proposta per tal d'avaluar millor les malalties en el medi silvestre consisteix en utilitzar mosques xupladores de sang com la mosca tse-tse (foto), aprofitant el seu potencial com ''xeringues voladores'' naturals. Els investigadors van provar aquesta idea analitzant la sang de la qual s’havien alimentat milers de mosques en Gabon: van poder identificar quines espècies s’havien alimentat i detectar la presència de paràsits de la malària. A mesura que les tècniques per a analitzar els patògens en la sang continuen millorant, les mosques xupladores de sang, que sovint són la causa de malalties devastadores, podrien contribuir a una solució innovadora.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de la Oregon State University
  Investigació del Centre International de Recherches Médicales de Franceville, Franceville, Gabon
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons BY-SA 2.0
  Investigació publicada en eLife, març de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.