• 18 de desembre de 2019

  Dents de Llet

  Les dents frontals d'un ratolí creixen de forma continuada, produeixen nou esmalt per compensar l'erosió produida en rosegar superfícies dures. Les cèl·lules mare de l'epiteli dental (DESCs) responsables d'aquest creixement produeixen diversos tipus cel·lulars dentals, però recentment s'ha demostrat que són encara més versàtils. Els científics van posar a prova la seua habilitat per produir diverses cèl·lules, en ratolins, transplantant DESCs a àrees on s'haurien de desenvolupar glàndules mamàries. Quan es van translocar entre algunes cèl·lules epitelials de mamífers, les DESCs van donar lloc a tots els tipus cel·lulars, incloses cèl·lules alveolars productores de llet, que formen part de les glàndules mamàries (fotografiat, amb les DESCs en verd, caseïna, una proteïna de la llet, en roig, i els nuclis cel·lulars en blau). Les DESCs poden inclús desenvolupar glàndules mamàries rudimentàries quan es transplantes a soles, sense la presència de cèl·lules epitelials mamàries, un fet de moment únic d'aquestes cèl·lules mare. A banda del seu potencial d'aplicació en nous mètodes de reconstrucció de pit, una flexibilitat tan extrema podria arribar a tindre més aplicacions en el camp de la medicina regenerativa.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del treball de Lucia Jimenez-Rojo i Pierfrancesco Pagella, i col·laboradors
  Department of Orofacial Development and Regeneration, Institute of Oral Biology, Centre for Dental Medicine, University of Zurich, Zurich, Suïssa
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cells, octubre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.