• 19 de desembre de 2019

  Llar d'Os

  Uns menuts "nínxols" a la nostra medul·la òssia alberguen les cèl·lules mare hematopoètiques (HSCs), cèl·lules amb la capacitat de transformar-se en cèl·lules sanguínies, mantenint els nostres components sanguinis renovats i sans. Moltes HSCs apareixen abans del naixement, per maduració de cèl·lules endotelials que cobreixen les parets dels nostres vasos sanguinis primerencs, abans de migrar als seus acollidors nínxols a la medul·la òssia. No obstant, en aquest tall a través de la medul·la òssia d'un pollastre (amb les seues cèl·lules resaltades en blau), veïem un gir sorprenent: noves HSCs (roig) formades als vasos sanguinis (verd) de la pròpia medul·la òssia. Aquesta "onada" abans desconeguda de producció de cèl·lules mare podria ajudar a preparar la medul·la òssia per rebre les HSCs que hi migren des de la resta del cos. Comprendre aquests nous estadis del creixement i nodriment de les HSCs humanes podria ajudar a desenvolupar tractaments més efectius per a malalties com la  leucèmia que afecten les nostres valuoses cèl·lules mare sanguínies.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de Thierry Jaffredo i Laurent Yvernogeau, Sorbonne Université
  IBPS, Laboratoire de Biologie du Développement CNRS UMR7622, Inserm U1156, Sorbonne Université, París, França
  Drets de la imatge reservats per la Sorbonne Université
  Investigació publicada en Nature Cell Biology, novembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.