• 8 de desembre de 2019

  Deixa'm sense Alé

  Una cèl·lula d'un embrió en desenvolupament té dues decisions importants: on anar i què fer. Dur a terme qualsevol d'aquestes decisions erròniament pot tindre efectes catastròfics, alterant el creixement normal dels òrgans o fins i tot, causant una falla en el desenvolupament. En la imatge de l'esquerra d'un embrió de mosca de la fruita en desenvolupament, les estructures de color rosa són les cèl·lules que eventualment es convertiran en la tràquea de l'animal (el tub a través del qual respira). Aquestes estructures es formen a partir d'àrees engrossides de cèl·lules que s'invaginen per formar butxaques que s'estiren per a fer tubs. Els investigadors han descobert que un gen anomenat "destraquejat" ajuda a dirigir aquest procés, activant i desactivant altres gens de les cèl·lules que formen la tràquea. Si qualsevol d'aquestes cèl·lules es desvien del camí, bloquegen el seu gen per a evitar formar altres tubs en el lloc equivocat, la qual cosa ajuda a entendre com les cèl·lules embrionàries prenen les decisions correctes en les etapes prematures del desenvolupament.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Takefumi Kondo i Shigeo Hayashi
  Signaling, RIKEN Center for Biosystems Dynamics Research, Kobe, Japó
  Imatge originalment publicada sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en eLife, agost de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.