• 7 de desembre de 2019

  Encenent una Llum

  Hem recorregut un llarg camí des dels primers microscopis del segle XVI, tal com ho demostra la imatge de l'esquerra creada amb mesoSPIM, la darrera incorporació a la família dels microscopis. Desenvolupat per científics de diferents àmbits i institucions europees, aquesta nova gamma de microscopis de fluorescència mitjançant fulles de llum permet als científics crear imatges tridimensionals del cervell amb detalls minúsculs, arribant fins i tot al nivell de neurones individuals. Es poden capturar ràpidament imatges d'alta resolució de diferents mostres de teixits sense haver de tallar-los, tal com es requereix en els microscopis tradicionals. Una vegada preses, les imatges s'utilitzen per a construir un model tridimensional de tota la mostra; en aquest cas, el sistema nerviós complet d'un embrió de pollastre de set dies d'edat. L'equip espera que la seua creació puga ajudar a desbloquejar noves revelacions sobre les xarxes neuronals del nostre cervell o l'espina dorsal mitjançant l'ensenyament a altres científics sobre com poden construir els seus propis mesoSPIM.

  Escrit per Gaëlle Coullon

  Imatge de mesospim.org
  Investigació del Brain Research Institute, University of Zurich, Zurich, Suïssa
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature Methods, tetembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.