• 10 d'agost de 2016

    Cop de Mala Sort

    Aquest és un primer pla extrem d’un organisme extremadament desagradable. És el paràsit de la sang Schistosoma mansoni (responsable de causar la malaltia tropical esquistosmiasi) o per ser precisos, els seus testicles. L’ADN de l’esperma en desenvolupament i les cèl·lules mares que en donen lloc estan tenyits de blau, mentre que una proteïna important encarregada de l’empaquetament d'ADN està tenyida de taronja. Estudiant aquestes cèl·lules mares, els investigadors han descobert que una proteïna anomenada NFYB és essencial per mantenir-les creixent i funcionant de manera apropiada. Sense NFYB no hi ha esperma. Per començar, aquesta troballa podria donar idees per al desenvolupament de tractaments basats en el bloqueig o l’eliminació de l’NFYB, el qual pot utilitzar-se per controlar els paràsits del Schistosoma. Però els beneficis no acaben ací. Les cèl·lules mare d’esperma defectuoses en humans poder provocar esterilitat si no creixen adequadament, o un càncer de testicles si aquestes es multipliquen massa ràpid, així que hi ha més camins que explorar.

    Escrit per Kat Arney

    Imatge de Harini Iyer
    Howard Hughes Medical Institute and Department of Cell and Developmental Biology, University of Illinois at Urbana-Champaign, IL, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en PLOS Genetics, juny de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.