• 9 d'agost de 2016

  Assenyalant el Dit

  Quan naixen els nadons, una llevadora compta els seus dits de les mans i dels peus. Açò es deu a que els gens que asseguren que aquests creixen als llocs correctes, també controlen el creixement de molts dels teixits del cos, per tant la presència de més o menys dits pot ser ocasionalment un signe de problemes de salut més greus. Aquests gens estan estretament controlats i entrellaçats. Una investigació recent, ha estudiat com els gens regulen el creixement dels dits en ratolins. A l'esquerra trobem l'extremitat anterior (dalt) i la posterior (baix) d'un ratolí normal. Quan els científics eliminaren un gen anomenat Gata6, que controla el desenvolupament dels membres, els dits eren normals, però quan fou parcialment eliminat (segona imatge per l'esquerra) o completament eliminat un gen anomenat Gli3, (a la dreta) hi havia un dit xicotet addicional. L’eliminació total de Gata6 juntament amb l’eliminació parcial de Gli3 empitjoraven la situació, donant lloc a un dit addicional complet (segona imatge per la dreta). Aquest fet mostra que ambdós gens treballen conjuntament en la regulació de com es formen els dits.

  Escrit per Esther Redhouse White

  Imatge del treball de Shinichi Hayashi i col·laboradors
  Department of Genetics, Cell Biology and Development, University of Minnesota, Minneapolis, MN, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Genetics, juny de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.