• 9 d'agost de 2016

    Assenyalant el Dit

    Quan naixen els nadons, una llevadora compta els seus dits de les mans i dels peus. Açò es deu a que els gens que asseguren que aquests creixen als llocs correctes, també controlen el creixement de molts dels teixits del cos, per tant la presència de més o menys dits pot ser ocasionalment un signe de problemes de salut més greus. Aquests gens estan estretament controlats i entrellaçats. Una investigació recent, ha estudiat com els gens regulen el creixement dels dits en ratolins. A l'esquerra trobem l'extremitat anterior (dalt) i la posterior (baix) d'un ratolí normal. Quan els científics eliminaren un gen anomenat Gata6, que controla el desenvolupament dels membres, els dits eren normals, però quan fou parcialment eliminat (segona imatge per l'esquerra) o completament eliminat un gen anomenat Gli3, (a la dreta) hi havia un dit xicotet addicional. L’eliminació total de Gata6 juntament amb l’eliminació parcial de Gli3 empitjoraven la situació, donant lloc a un dit addicional complet (segona imatge per la dreta). Aquest fet mostra que ambdós gens treballen conjuntament en la regulació de com es formen els dits.

    Escrit per Esther Redhouse White
    Imatge del treball de Shinichi Hayashi i col·laboradors
    Department of Genetics, Cell Biology and Development, University of Minnesota, Minneapolis, MN, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en PLOS Genetics, juny de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.