• 11 d'agost de 2016

    Olorar Cap a Fora

    Com tots els mamífers, nosaltres notem els olors gràcies a un gran nombre de neurones sensorials olfactives (OSNs), cadascuna té un únic receptor d’olors (OR), codificat per un gen específic i que respon a un olor particular. Cada OR està aproximadament representat per igual en totes les neurones, però un grup de científics, treballant amb ratolins, han descobert recentment una manera de canviar açò, modificant les seqüències d’ADN d’un gen OR de manera que és preferentment seleccionat per les OSNs en desenvolupament. En aquesta imatge, els receptors elegits es destaquen en roig, amb tota la resta de receptors olfactius en verd. Anomenats 'MouSensors', els ratolins transformats són molts més sensibles a les olors detectades per aquests receptors sobre-representats o súper-ensumadors. Fent un gran pas cap a la millora de la nostra comprensió del sistema olfactiu, aquesta tècnica té un enorme potencial per aplicacions, des de rosegadors altament sensibles capaços de detectar rastres d'explosius fins a sistemes per detectar malalties en mostres de teixit.

    Escrit per Emmanuelle Briolat
    Imatge cortesia de Paul Feinstein
    Department Of Biological Science, Hunter College, New York, NY, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Cell Reports, juny de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.