• 26 de desembre de 2019

  Cèl·lules Zombi

  La malaltia del Parkinson és una afecció neurodegenerativa que afecta cèl·lules d'una part del cervell anomenada substantia nigra, que regula el moviment. Es pensa que la mort d'aquestes neurones causa els temblors i la rigidesa característics dels pacients de Parkinson, però noves investigacions suggereixen que les cèl·lules en realitat no moren. En canvi, entren en un estat no de mort, una mena d'estat zombi que es coneix com a senescència. En teixits del cos on les cèl·lules proliferen constantment, la senescència és comú, però les neurones que no es repliquen al cervell no adoptaven dit estat. A més d'apagar les seues funcions, les cèl·lules senescents (en roig ací, en el cervell d'un ratolí model) desencadenen l'activació local de cèl·lules immunitàries (en verd), el que pot causar danys posteriors. És important afegir que els investigadors van identificar un factor que controla l'estat zombi i la inflamació. Enfocant aquest factor terapèuticament podria proporcionar una manera d'aturar la marxa dels no-morts i derrotar la malaltia.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge del Laboratory of Molecular and Cellular Neuroscience at The Rockefeller University
  Laboratory of Molecular and Cellular Neuroscience, The Rockefeller University, New York, NY, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cell Stem Cell, octubre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.