• 12 de novembre de 2016

  Canvi de Forma quan Interesse

  Aquesta elegant flor no està creixent a una planta i això certament no és natural. En comptes d’això, ha sigut construïda al laboratori per hidrogels que canvien de forma —polímers especials que poden canviar d’una forma a una altra en un moment determinat. Al llarg dels anys s’han desenvolupat un bon nombre de materials que modifiquen les seues formes, però necessiten un estímul extern per tal de transformar-se elles soles. Havia de ser alguna cosa com canviar la temperatura o l'acidesa del medi, o l’addició de productes químics determinats. Els polímers que formen part d’aquesta flor són distints, ja que estan programats per a canviar de forma en moments predeterminats sense cap intervenció externa. Aquest enginyós truc ocorre a causa de la forma en què l’energia és emmagatzemada en els enllaços químics entre les molècules de l’hidrogel quan l’estructura és creada. Si bé aquesta flor pot resultar bonica, una aplicació més útil podria ser fer sistemes de transport de fàrmacs amb alliberació retardada o inclús implants que canvien de forma una vegada estan al lloc adequat.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge/vídeo del treball de Xiaobo Hu i Jing Zhou, i col·laboradors
  Department of Polymer Science, University of Akron, OH i Department of Chemistry, University of North Carolina at Chapel Hill, NC, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution (CC-BY-4.0)
  Publicat en Nature Comunications, setembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.