• 13 de novembre de 2016

  Bones Sensacions Intestinals

  Alguns científics li diuen 'segon cervell'. Es compon de 100 milions de neurones, garanteix que aconseguim els nutrients que necessitem, i fins i tot afecta el nostre humor. Aquest 'cervell' és en realitat una xarxa de nervis coneguda com a sistema nerviós entèric, el qual controla els nostres budells. La pèrdua d'aquests nervis resulta en un conjunt de malalties anomenades neuropaties entèriques. Els efectes al cos són severs: malnutrició, dolor, nàusees, vòmits, diarrea i estrenyiment. Els investigadors estan usant ratolins per a investigar el potencial de les cèl·lules mare per al reemplaçament d'aquests nervis perduts. Les cèl·lules mare, conegudes com a cèl·lules de la cresta neural entèrica (ENCCs), van ser implantades a l'interior dels budells de ratolins normals (a la imatge) i de ratolins als que els mancaven els nervis viscerals. Les ENCCs (verd/groc) integrades als budells d'ambdós tipus de ratolins no van causar tumors, i es van desenvolupar com a nervis que esdevenien funcionals quan s'estimulaven elèctricament. Aquest és el primer pas cap a futures teràpies en humans.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Julie E Cooper i col·laboradors
  Stem Cells and Regenerative Medicine, UCL Institute of Child Health, London, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS One, gener de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.