• 31 de desembre de 2019

  Cambra dels Secrets

  Dins dels ovaris d'una mosca de la fruita trobem cambres esfèriques que pateixen una ràpida transformació. Comencen sent no més grosses que una xapa de paper d'alumini, cada cambra incrementa 1000 vegades el seu tamany en tres díes, convertint-se en un ou perfectament estructurat. Cada ou és llarg i prim, això els permet viatjar lluny des de l'ovari al llarg del tub l'oviducte (groc). La conducció de l'allargament és fa mitjançant un inusual 'corset molecular', que limita el creixement a una direcció concreta. El corset està composat de fibres proteiques anomenades actina. A la imatge, l'actina està pintada de color groc tant en l'oviducte com als dos ovaris de damunt. Els centres de les cèl·lules, o nuclis, són verds i les cèl·lules del fol·licle són de color rosa. En humans, les cèl·lules del fol·licle secreten hormones que influeixen al cicle menstrual. Els investigadors utilitzen mosques de la fruita (Drosophila), per aprendre sobre el desenvolupament dels òrgans en les persones. Aquesta imatge va quedar al lloc 11è de les 2000 presentades en la 'Photomicrography Competition' de Nikon en 2019.

  Escrit per Deborah Oakley

  Imatge de Yujun Chen i Jocelyn Mcdonald
  Imatge situada al 11è lloc als 20 millors de 'Small World Photography Competition' de Nikon en 2019
  Drets reservats per Yujun Chen i Jocelyn Mcdonald
  Font per al text publicada en Integrative and Comparative Biology, juny de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.