• 7 d'abril de 2017

  Bacteris Estomacals Viatgers

  Quan Cristòfol Colom va colonitzar les Amèriques en el segle XV les conseqüències per a la població nativa foren importants. Algunes de les coses perjudicials que els colonitzadors van portar al Nou Món foren les seues pròpies soques de patògens, incloent aquests bacteris estomacals anomenats Helicobacter pylori. Els microorganismes són transmesos habitualment de pares a fills, però també es poden contagiar per contacte pròxim. Estudiant la composició genètica de l'Helicobacter pylori de les Amèriques i comparant-la amb els bacteris en Europa i Àfrica, els investigadors han aconseguit determinar el seu origen. Van observar que les soques que els colonitzadors europeus i els seus esclaus africans van portar es van dispersar ràpidament al llarg d'Amèrica Llatina en els passats 500 anys. Les infeccions per Helicobacter pylori són un problema important en Amèrica del Sud, contribuint als elevats nivells d'úlceres i càncers, i podria ser degut a una desigualtat genètica entre els bacteris de l'Antic Món i els seus nous hostes natius.

  Hui és el Dia Mundial de la Salut.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge de David Gregory i Debbie Marshall, cortesia de Wellcome Images, Londres, Regne Unit
  Milner Center for Evolution, Dept. of Biology and Biochemistry, University of Bath, Regne Unit; Karolinska Institutet, Estocolm, Suècia; Dept. of Bacteriology II, National Institute of Infectious Diseases, Tokio, Japó; i altres
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS, Genetics, febrer de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.