• 6 d'abril de 2017

  Acoblament del Fàrmac

  Aquests preciosos gargots, girs i punts multicolors representen de forma precisa l'estructura tridimensional del ribosoma del paràsit de la malària, un component crucial de la seua maquinària de síntei de proteïnes. I aqueixa xicoteta gota rosa (semblant a un tros de xiclet tirat discretament) és una molècula de mefloquina, un fàrmac antimalàric. Aquest fàrmac és un tractament avantguardista per a la malària, però el seu mecanisme d'acció era en gran part desconegut. Després d'haver obtingut l'estructura atòmica del ribosoma amb el fàrmac unit, els científics van ser capaços d'observar, per primera vegada, el lloc exacte d'interacció del fàrmac, i així esbrinar com inhibeix la síntesi de proteïnes per a matar al paràsit. És important destacar que aquest mapa estructural hauria de permetre als investigadors crear versions millorades de la mefloquina, potenciada, amb menys efectes secundaris i amb menys probabilitat que el paràsit desenvolupe resistència –l'actual problema associat a l'ús d'aquest important fàrmac.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge del treball de Wilson Wong i col∙laboradors
  Walter i Eliza Hall Institute of Medical Research, Parkville, Victoria, Austràlia
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació Publicada en Nature Microbiology, març de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.