• 8 d'abril de 2017

  Móns Menuts

  Com si foren companys de pis, els bacteris que viuen en el mateix espai tenen relacions complicades i en constant canvi. Aquestes depenen de les espècies dels bacteris, de les substàncies en el medi, i de moltes altres coses. Les espècies poden viure pacíficament junt a les altres, però de vegades les condicions canvien i açò provoca que unes agafen la directiva. Amb bacteris vivint al nostre interior, una espècie en particular que es torne massa abundant pot provocar una malaltia. Un mètode desenvolupat recentment pot ajudar-nos a entendre els canvis en les relacions entre diferents espècies de bacteris. Les característiques d'un grup (colònia) de bacteris, com la grandària i la forma, són automàticament mesurades. Les colònies mostrades en la imatge corresponen a bacteris que es troben normalment en els nostres pulmons. Els científics van descobrir que afegint benzo[a]pirè, una molècula que es troba en les cigarretes, provocava que una espècie de bacteri inhibia la capacitat de creixement d'una altra, mentre que normalment l'afavoria. Açò pot ajudar a entendre com canviem l'equilibri del petit ecosistema que tenim al nostre interior.

  Escrit per Esther Redhouse White

  Imatge del treball d'Angela Liu i Anne M. Archer, i col·laboradors
  Department of Biomedical Engineering, University of Virginia, Charlottesville, VA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS One, març de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.