• 10 de desembre de 2015

  Alerta Escarlatina

  La malaltia infantil de la febre escarlatina (escarlatina) es troba en augment. Després d'estar pràcticament eradicada en el segle passat, brots importants s'han produït a la Xina continental, Hong Kong i al Regne Unit. Els investigadors estan rastrejant l'expansió de la malaltia –la qual és preocupantment resistent als antibiòtics– usant la seqüenciació del genoma. Aquesta tècnica implica l'estudi de l'ADN del bacteri causant d'aquesta febre, Streptococcus pyogenes –un grup d'aquests microbis es troben fotografiats (acolorit de color groc) que s'uneix a un leucòcit humà (acolorit de blau). Mitjançant la identificació de xicotetes diferències entre els genomes, és possible dir com de prop un brot està vinculat a altres i detectar mutacions resistents als medicaments. L'escarlatina afecta principalment a les persones entre 5-12 anys i causa una característica erupció cutània roja al pit o a l'estómac. En un temps va ser mortal però les formes més lleus de la malaltia van sorgir al segle XX, fent-la desagradable però poques vegades com un perill per a la vida.

  Escrit per Mick Warwicker

  Imatge del NIH National Institute of Allergy and Infectious Diseases
  Australian Infectious Diseases Research Centre, School of Chemistry and Molecular Biosciences, The University of Queensland, Austràlia
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf
  Investigació publicada en Scientific Reports, novembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.