• 11 de desembre de 2015

    Mostrant Afecte

    Un contacte al braç per part de la teua parella o un cop amistós d'un amic a la cama: ambdós són exemples de contactes socials que pots agrair. Però, ¿i si ho fan persones que no coneixes? Es va demanar a voluntaris adults que assenyalaren les àrees del seu cos als que deixarien tocar els homes i les dones conegudes (marcats en roig o en blau). Aquests mapes corporals mostren les coincidències de 1.368 voluntaris de cinc països europeus. Les regions blanques de la part davantera del cos (la fila superior) o de la de darrere (fila inferior) són les zones que permetrien que tocaren, fent-se més incòmodes les zones taronja i roges, fins al negre. Les zones ''tabú'', delimitades en blau, són més grans per a parents distants i per a estranys. Com d'oberts estem al contacte pareix reflectir directament la proximitat de les nostres relacions; possiblement permetent els mapejos del cos per ajudar a diagnosticar malalties com l'autisme, on sovint es rebutja el contacte social.

    Escrit per John Ankers
    Imatge adaptada del treball de Juulia Suvilehto i col·laboradors
    Department of Neuroscience and Biomedical Engineering, School of Science, Aalto University, Finlàndia
    Drets de la imatge reservats pels autors originals; reproducció d'imatge permesa per PNAS
    Publicat en PNAS, novembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.