• 29 de gener de 2016

  Agulles de Pell

  ¿Alguna vegada s'heu preguntat per què la vostra pell no es cau? Unint la pell als teixits connectius que hi ha per davall, hi ha diminutes estructures com reblons anomenades hemidesmosomes -mostrats a la foto amb tints de colors brillants sota un microscopi d'alta energia. Una secció de pell humana mostra una bretxa entre les capes externes de la pell (dalt, en verd) i el teixit connectiu inferior (dalt, en roig). Emprant un colorant verd diferent, la imatge inferior mostra un enllaç vital entre ells -les taques de color verd que pertanyen a una proteïna elàstica anomenada BP230, una part vital de l'hemidesmosoma, com a punts just per damunt del teixit connectiu. Els hemidesmosomes estan construïts per suportar fortes forces de tracció, però també poden ser destruïts pel propi sistema immune de l'individu. Una condició misteriosa nomenada pèmfig ampul·lar (PA) deixa horribles bambolles entre les capes de la pell. Com les causes de PA són actualment desconegudes, una imatge més clara de l'hemidesmosoma pot ajudar a esbrinar el que està passant sota la pell.

  Escrit per John Ankers

  Imatge adaptada del treball de Leila Nahidiazar i col·laboradors, amb el permís del Journal of Cell Science
  Division of Cell Biology, The Netherlands Cancer Institute, Amsterdam, Països Baixos
  Drets de la imatge reservats per The Company of Biologists
  Publicat en Journal of Cell Science, setembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.