• 30 de gener de 2016

    Menjar al Teu Veí

    De la mateixa manera que 'Pac-Man' va menjant a través d’un laberint de punts en el joc clàssic d’ordinador, les cèl·lules del cristal·lí de l’ull poden engolir a les seues veïnes si tenen la sensació de què aquestes estan morint. Aquesta tendència com caníbal, anomenada fagocitosi, evita que les deixalles de les cèl·lules mortes afecten la visió per generar opacitat al cristal·lí, que es troba constantment bombardejat per raigs ultraviolats (UV) destructius. A la foto, trobem cèl·lules epitelials en un cristal·lí d’embrió de pollastre, que estan menjant cèl·lules mortes 'falses' elaborades amb làtex (punts verds i blancs) que van ser introduïdes en un experiment de laboratori. Els científics van identificar un receptor en les cèl·lules epitelials que va desencadenar l’acció -i també van descobrir que la llum UV degrada lentament aquests receptors, explicant per què l'opacitat del cristal·lí o les cataractes es poden produir amb el temps en algunes persones.

    Escrit per Mick Warwicker

    Imatge cortesia de la Florida Atlantic University
    Florida Atlantic University, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en el Journal of Biological Chemistry, novembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.