-
30 de maig de 2018
Abans i Després
Encara que la majoria de les cèl·lules del cervell es van formar a l'úter, abans de néixer, es produïx una proporció important després del naixement. Però, ¿hi ha alguna diferència entre les neurones establertes abans del naixement i les que apareixen més tard? Per esbrinar-ho, els investigadors han elaborat aquests mapes detallats de les neurones dopaminèrgiques localitzades en el bulb olfactori del ratolí –la part del cervell que s'ocupa de l'olor– que es produeixen tant abans (a la part baix de la imatge) com després (a la part de dalt) del naixement. Les neurones del fetus tenen 'troncs' llargs coneguts com a axons, marcats amb quadrats de color rosa i tendixen a tindre més 'ramificacions' que les neurones produïdes una vegada que l'animal naix. També funcionen d'una manera lleugerament diferent. La comprensió d'aquestes diferències revela una imatge més rica de com funciona el cervell, i ajuda a guiar les investigacions que estudien com noves neurones podrien reemplaçar aquelles que s'han perdut en afeccions neurodegeneratives com la malaltia de Parkinson.
Escrit per Kat Arney
Imatge del treball d'Elisa Galliano i col·laboradors
Centre for Developmental Neurobiology, Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience, King’s College London, Londres, Regne Unit
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
Publicat en eLife, abril de 2018
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.