• 2 de desembre de 2016

  Vigilància del Veïnat

  Hi ha metres d'ADN enrotllats a l'interior de cadascuna de les nostres cèl·lules. Gràcies al Projecte Genoma Humà, els investigadors coneixen la seqüència dels gens que s'encadenen al llarg dels seus rodets i cabdells. Però, com estan disposats estos cabdells en 3D ha sigut un misteri. El que sembla un embolic caòtic a primera vista, és en realitat una estructura altament organitzada, que canvia en les diferents etapes de la vida de la cèl·lula per controlar com els gens s’activen i es desactiven. Aquesta simulació mostra com l'ADN s'agrupa dins d'un nucli, basada en la informació sobre moltes parelles de regions pròximes d'ADN, en cèl·lules pulmonars humanes. Llargues seqüències de l'ADN dels cromosomes (acolorits de diferent manera a la imatge) poden estar a metres de distància al llarg de la 'cadena', però agrupades a l'interior del nucli es converteixen en veïnes. Això pot explicar com els gens en diferents cromosomes s’activen i es desactiven junts, controlant-ho tot, des de la immunitat i la reparació al desenvolupament i el creixement.

  Escrit per John Ankers

  Image de SISSA, International School for Advanced Studies, Trieste, Itàlia
  SISSA, International School for Advanced Studies, Trieste, Itàlia
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Publicat en Scientific Reports, octubre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.