• 3 de desembre de 2016

    Proliferació Parasitària

    Aquestes criatures ondulades són esquistosomes – paràsits amb forma de cuc que infecten més de 200 milions de persones en tot el món i romanen en el torrent sanguini durant dècades. Però aquest no és un ambient tranquil i fàcilment els pot danyar. La seua persistència inusual sembla reduir-se a les cèl·lules mare especials (el grup de taques grogues en les dues primeres files) que regeneren els cossos envellits dels paràsits i les cèl·lules desgastades. Els investigadors han descobert que la inactivació d’un gen anomenat cpb1 fa que els paràsits responguen com si hagueren estat greument ferits, de manera que algunes de les seues cèl·lules moren. Les cèl·lules mare protectores entren en acció per reparar el dany, multiplicant-se per crear moltes noves cèl·lules (les dues files inferiors). Aquestes noves cèl·lules després s'especialitzen en cèl·lules regulars del paràsit i perden les seues propietats immortals, el que significa que amb el temps els paràsits moren. Potser tractaments que bloquegen al gen cpb1 o que actuen sobre les cèl·lules mare d'una altra manera podrien conduir a nous tractaments contra les infeccions per esquistosomes.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge del treball de Julie N. R. Collins i James J. Collins III
    Department of Pharmacology, UT Southwestern Medical Center, Dallas, TX, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en PLOS Pathogens, novembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.