• 4 de maig de 2018

  Veure és Connectar

  Cada moment en què estem desperts, superposem tot tipus de senyals visuals –color, contrast, moviment– que ens permeten completar una sèrie de tasques. Diferents grups de neurones dels ulls, anomenades cèl·lules ganglionars de la retina (CGR), són les responsables d’enviar diferents tipus d’informació visual a les neurones del cervell, anomenades cél·lules talàmiques d'associació (CTA). Els investigadors estudien en aquesta ruta emprant ratolinns mutants als que els manca la proteïna LRRTM1, trobada a les connexions entre aquestes neurones. El modelatge 3D de les neurones (representat a la imatge) basat en imatges de microscòpia electrónica de rastreig va revelar que el ratolí sense LRRTM1 (a la dreta) no podia establir complexes sinapsis entre les CGR (amb diversos colors) i les CTA (de color cian), en comparació amb el ratolí normal (a l'esquerra). Els ratolins mutants també van ser incapaços de completar les tasques involucrades en el processament de múltiples senyals visuals. Conectar les CGR amb les CTA correctament sembla, per tant, ser la clau per als ratolins –i potser per a altres mamífers– per a percebre adequadament el món al seu voltant.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball d'Aboozar Monavarfeshani i col∙laboradors
  Developmental and Translational Neurobiology Center, Virginia Tech Carilion Research Institute, Roanoke, VA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0) 
  Pubicat en eLife, febrer de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.