-
20 d'abril de 2021
Ves-te'n Mare!
Arriba un temps en la vida en el qual hem de començar a fer coses sense l'ajuda dels nostres pares, i és molt més prompte del que podeu pensar. Les espècies amb reproducció sexual com els cucs nemàtodes C. elegans són creades quan un xicotet espermatozoide fertilitza un òvul molt més gran, el qual després es divideix una i altra volta per a formar un embrió (d'esquerra a dreta una, quatre, vuit i cent cèl·lules). La mare té una major influència sobre aquests estadis primerencs que el pare, ja que l'òvul està preempaquetat amb molècules d'RNA missatger - Instruccions genètiques que controlen el desenvolupament primerenc. Tanmateix, l'embrió no pot dependre d'aquests missatges materns per sempre, aixina que en algun punt ha de desfer-se d'ells i dependre dels seus propis gens. Els investigadors han descobert que aquest RNA matern es lleva sent tallat en xicotetes peces. Sospiten que un sistema paregut pot estar produint-se en altres espècies, incloent els humans.
Escrit per Kat Arney
Imatge del treball de Piergiuseppe Quarato i col·laboradors
Institut Pasteur, Mechanisms of Epigenetic Inheritance, Department of Developmental and Stem Cell Biology, Paris, França
Imatge publicada originalment sota llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
Publicat en Nature Communications, març de 2021
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.