• 19 d'abril de 2021

  La Grip Cegada

  Els virus són audaços: no només entren a les cèl·lules hostes, sinó que sovint segresten la maquinària de l’amfitrió per reproduir-se i després arranquen un tros de la membrana cel·lular quan la trenquen per a eixir, formant un embolcall que els ajuda a estendre’s. Amb l'objectiu de bloquejar aquesta destrucció, els viròlegs analitzen la superfície del virus de la grip C per trobar pistes sobre les molècules implicades mitjançant criotomografia electrònica. Després de formar imatges en 2D de detalls estructurals, un model d'ordinador recrea els detalls en 3D, mostrant aquesta estructura reticular formada per una glicoproteïna anomenada factor de fusió hemaglutinina-esterasa (HEF). Ara els investigadors poden estudiar com l’HEF ajuda el virus a fixar-se i endinsar-se en la cèl·lula hoste per destruir els receptors de la superfície de la cèl·lula. Comparar diferències amb virus més nocius com la grip A i B pot ajudar a trobar maneres de bloquejar la seua propagació viral.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Steinar Halldorsson i col·laboradors
  Structural Biology of Cells and Viruses Laboratory, The Francis Crick Institute, London, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en Nature Communications, març de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.