• 23 de maig de 2018

    Varietat Vital

    Som com una barreja dels nostres pares. El seu material genètic es mescla per originar combinacions d'ADN úniques en cadascun de nosaltres, fet que produïx l'enorme diversitat de la vida humana. En contrast, els bacteris – éssers microscòpics que es localitzen en qualsevol racó del nostre planeta– solen reproduir-se simplement per divisió, donant lloc a una descendència clònica idèntica. Desconeixíem que els bacteris intercanviaven informació genètica fins que Joshua Lederberg (a la imatge, a la dreta) –nascut aquest dia en 1925– els detectà, allà pel 1946, mentre transferien petits cercles d’ADN (plasmidis) al llarg de ponts de connexió temporals. Uns pocs anys després, demostrà que també podien compartir gens sense contacte físic mitjançant missatgers vírics (bacteriòfag). Aquests mecanismes es convertiren en eines bàsiques a l’incipient camp de la biologia molecular, i els descobriments feren guanyar Lederberg el Premi Nobel de 1958 de 1958 de forma compartida. Apreciant el valor de la varietat, aquest fou un científic pioner en l’estudi de la intel·ligència artificial i de la biologia a l'espai exterior.

    Escrit per Anthony Lewis

    Imatge de Stanford Medical History en Flickr
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY-NC-SA 2.0)Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.