-
22 de maig de 2018
Estils de Cabell
Pèl al zero, tall per damunt dels muscles, rastes o estil afro, hi ha infinites formes de pentinar-se els cabells. Siga quina siga la vostra elecció, a l’arrel dels cabells té lloc el mateix procés. El pèl creix a partir dels fol·licles pilosos localitzats al cuir cabellut. Aquests fol·licles transcorren per distintes fases, incloent-hi el creixement actiu (anagen) i la mort cel·lular massiva (catagen). Investigadors han desenvolupat fol·licles de cabell humà al laboratori com si es tractara d'òrgans en miniatura (mostats a la imatge), per tal d’estudiar aquests processos. Descobriren que durant l’anagen, s’origina una considerable autofàgia (coloració roja), és a dir, una destrucció controlada de les cèl·lules, com revela la microscòpia de fluorescència. Evitant l’autofàgia, mitjançant la reducció dels nivells d’un gen vital en aquest procés, accelera l'aparició del catagen. Per contra, l’aplicació d’un producte anticaiguda estimula l’autofàgia i prolonga l’anagen. Aquest sistema d'òrgans en miniatura, posa de relleu la importància de l’autofàgia en el creixement del cabell, però també ens proporciona un model útil per estudiar l'autofàgia, funció de la qual està poc entesa dins del cos humà.
Escrit per Lux Fatimathas
Imatge del treball de Chiara Parodi, Jonathan A. Hardman i col·laboradors
Department of Drug Discovery and Development, Laboratory of Molecular Medicine, Fondazione Istituto Italiano di Tecnologia (IIT), Genoa, Itàlia i The Centre for Dermatology Research, University of Manchester, Manchester, Regne Unit
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
Publicat en PLOS Biology, març de 2018
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.