-
14 de desembre de 2015
Una Oportunitat Taronja
Les bones idees i solucions per a problemes difícils sovint es poden trobar en llocs sorprenents. La paritetina és un pigment important dels líquens taronja Caloplaca, com el de la imatge, que també el trobem al ruibarbre. Encara que és un candidat poc probable per a la medicina humana, els investigadors han trobat que el tractament amb parietina pot matar les cèl·lules leucèmiques, sense afectar a les cèl·lules sanguínies sanes. Funciona perquè el metabolisme de les cèl·lules canceroses és lleugerament diferent al d’altres cèl·lules - un fenomen conegut com l’efecte Warburg. La parietina interfereix amb un enzim anomenat 6PGD, que participa en un pas clau del cicle metabòlic de les cèl·lules malignes necessari per a la producció d'energia, la via de les pentoses fosfat. Si bé, això no vol dir que obtenint quantitats extra de ruibarbre o mastegar líquens vaja a mantenir-te sa, la investigació sobre els efectes de la parietina podria generar nous tractaments contra el càncer, centrant-se en l’enzim 6PGD i la via de les pentoses fosfat.
Escrit per Emmanuelle Briolat
Imatge cortesia de www.aphotofungi.com
Department of Hematology and Medical Oncology, Winship Cancer Institute of Emory, Atlanta, EUA
Drets de la imatge reservats pel fotògraf
Recerca publicada en Nature Cell Biology, octubre de 2015
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.