• 25 de desembre de 2016

  Un Toc Picant

  La lluita contra la diabetis tipus 2 i l'obesitat és un important problema mèdic, social i econòmic de les societats occidentals. Causades per una ingesta excessiva de calories en relació amb el consum pel cos, aquestes afeccions són idealment abordades mitjançant els canvis d'estil de vida, però els científics també estan investigant altres solucions. L'augment de la taxa metabòlica basal, el consum d'energia sense activitat física, és una manera de cremar més calories. Després de fer un cribratge de més de 2.000 compostos, els investigadors van descobrir que la piperina, un alcaloide extret dels grans de pebre negre (a la foto en secció transversal), pot augmentar el metabolisme del múscul esquelètic, el que augmenta enormement el consum d'adenosina trifosfat (ATP), la moneda energètica del cos, en les fibres musculars. Com que el múscul esquelètic representa una mitjana del 40% de la massa corporal, això tindria un impacte significatiu. Mentre que la piperina en si és probable que cause massa efectes secundaris per ser utilitzada com un medicament, el desenvolupament de productes farmacèutics similars a aquesta, amb efectes semblants, podrien proporcionar noves eines per facilitar la pèrdua de pes.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de Leonardo Nogara i Manuela Marabita, Università degli Studi di Padova, Pàdua, Itàlia
  Dipartimento di Scienze Biomediche, University of Padua, Italy and Department of Biochemistry, University of California, San Francisco, CA, EUA
  Drets reservats pels autors originals
  Investigació publicada en PNAS, novembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.