• 26 de desembre de 2016

    Alimentant Paràsits

    Fosc, humit i ondulat; tres paraules que descriuen amb precisió l'interior dels nostres intestins. No és especialment atractiu per a la majoria, però és molt atractiu per a un tricocèfal. Més d'uns cinc-cents milions de persones estan infectades amb tricocèfals; paràsits que mesuren uns pocs centímetres de llarg, que establixen la seua residència en els nostres intestins i causen estralls en el nostre sistema digestiu. Els tractaments farmacològics actuals no són molt eficaços i els motius no estan clars. Els investigadors ara investiguen si la biologia dels tricocèfals té alguna cosa a veure amb això, en concret una curiosa estructura anomenada la banda bacil·lar (a la foto). En condicions de laboratori es va descobrir que els tricocèfals necessiten glucosa per sobreviure. Utilitzant un anàleg fluorescent de la glucosa (en verd) l'equip va descobrir que la banda bacil·lar pot absorbir la glucosa a través dels seus porus (cercles rojos). Hi ha més experiments en marxa per determinar si aquesta estructura també podria estar implicada en l'absorció –i per tant en l'eficàcia– dels medicaments dirigits als tricocèfals.

    Escrit per Lux Fatimathas
    Imatge de Tina V.A. Hansen i col·laboradors
    Department of Veterinary Disease Biology, Faculty of Health and Medical Sciences, University of Copenhagen, Frederiksberg, Dinamarca
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en PLOS Neglected Tropical Diseases, setembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.