• 5 de març de 2017

  Un Problema Espinós

  Hi ha alguna cosa malament amb un d'aquests dos peixos zebra, que s'han possat en un escàner de raigs X per veure els esquelets. Però aquesta història realment comença amb una dona de 48 anys d'edat i el seu fill. Els dos eren inusualment baixets, amb ossos febles i fràgils, una afecció coneguda com osteoporosi. Mitjançant l'anàlisi del seu DNA, els investigadors van descobrir que els dos portaven un error en un gen anomenat ATP6V1H, que normalment ajuda a mantindre el creixement saludable dels ossos. En recrear el mateix error genètic en un peix zebra (l'animal mostrat a la part inferior de la imatge) els investigadors poden estudiar amb detall com afecta a la formació dels ossos. Les errades en ATP6V1H són molt rares, però l'osteoporosi és relativament comú entre el públic en general i entre les dones en particular. L'estudi dels canvis genètics rars dóna llum sobre els gens i les molècules que són responsables del creixement dels ossos forts, i contribueix al desenvolupament de nous tractaments per a l'osteoporosi que ajudarà a la població en general.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Yihan Zhang i Haigen Huang i col·laboradors
  Laboratory of Chemical Genomics, School of Chemical Biology and Biotechnology, Peking University Shenzhen Graduate School, Shenzhen, Xina
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLoS Genetics, febrer de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.