• 9 d'abril de 2021

  Un Mos Calent

  Veure una serp a l’herba pot fer-te suar, però, si et pica, tindràs calor d’una altra manera. Les picades verinoses, que presenten la major amenaça, provoquen un augment localitzat de la temperatura de la pell al voltant del lloc inflat. Identificar açò de manera precoç és clau per iniciar tractaments que mitiguen els efectes del verí que s’estén. Un nou estudi ha provat una eina basada en telèfons mòbils que pot mostrar la temperatura relativa de la pell a l’instant, revelant que hi ha regions càlides (vermelles) al voltant de les picades verinoses (a l’esquerra, encerclades), i que no hi ha cap punt de calor clar al voltant de la majoria de les picades seques (quan una serp verinosa elegeix amb pietat no injectar verí) o no verinoses (dreta). El dispositiu utilitza tecnologia similar a la de les càmeres de visió nocturna, detectant la radiació infraroja que emana d’un objecte per mostrar la temperatura. Aquesta prova ràpida podria ajudar els metges a mantenir-se tranquils sota pressió i a prendre mesures ràpides quan sigui necessari.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge del treball de Paramasivam Sabitha i col·laboradors
  Department of Medicine, Jawaharlal Institute of Postgraduate Medical Education and Research, Puducherry, Índia
  Imatge publicada originalment sota llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en PLOS Neglected Tropical Diseases, febrer de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.