• 10 d'abril de 2021

  Enemic Fúngic

  El fong Aspergillus fumigatus (a la imatge), que es troba als sòls i en vegetació en descomposició, està tan estès a la natura que pràcticament tots els humans inhalen regularment les seves espores aerotransportades. Tot i que els sistemes immunològics sans eliminen simplement aquestes espores, les afeblides per medicaments immunosupressors o malalties com la SIDA o la leucèmia poden fallar al eliminar el fong i permetre agafar una infecció potencialment mortal. De fet, A. fumigatus mata diversos centenars de milers de persones a tot el món cada any i es fa cada vegada més resistent als medicaments antifúngics. Els investigadors han descobert recentment un enzim a la superfície del fong, anomenat NADasa, que destrueix una molècula (nicotinamida adenina dinucleòtid) fonamental per a la supervivència de les cèl·lules hostes i, per tant, és probable que contribueixi a la patogenicitat del fong. De fet, diverses espècies de bacteris patògens també produeixen NADasa. Amb aquesta nova informació, els investigadors tenen una millor comprensió de la patologia d’A. fumigatus i tenen més possibilitats de dissenyar nous medicaments eficaços contra ell.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge del CDC Public Health Image Library
  Investigació de Øyvind Strømland i col·laboraors, Department of Biomedicine, University of Bergen, Bergen, Noruega
  Imatge de domini públic
  Investigació publicada en Nature Communications, març de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.