• 11 de febrer de 2019

  Tub Temporal

  Els cirurgians són els mestres de la sutura –cosint per unir els teixits– però fins i tot els metges més hàbils poden trobar dificultats per cosir els extrems de dos tubs diminuts i relliscosos –com es necessita quan s'unixen vasos sanguinis durant, per exemple, un trasplantament d'òrgan o cirurgia reconstructiva. Per fer més fàcils i per tant, més ràpides aquestes tasques, els investigadors han desenvolupat una dispositiu anomenat stent (a la imatge) que s'adapta a l'interior dels extrems de cada tub, oferint una estructura reforçada i més rígida per treballar. Deixar la cànula mencionada dins dels vasos sanguinis no és ideal, però, aquest nou dispositiu està dissenyat per fondre's màgicament. El stent, que fins ara s'ha provat en artèries de porc, es pot imprimir en 3D, sota demanda, i està fabricada a partir d'un tipus de sucre –prou resistent com perquè el cirurgià complete el procediment, però suficientment soluble per difondre's pel torrent sanguini en qüestió de minuts.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge del treball d'Ali Farzin i col·laboradors
  Division of Engineering in Medicine, Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School, Boston, MA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Advanced Health Care Materials, octubre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.