• 13 d’abril de 2017

  Trobant l'Esveltesa

  ¿Què ens fa tindre la nostra pròpia forma? Aquesta és una gran pregunta en biologia, i és que aquestes larves de mosca del vinagre (pupes) estan ajudant als científics a respondre-la. La de baix és una pupa normal, grossa i redona, mentre que parts de les dues superiors tenen una inusual forma ''esvelta''. Aquestes regions esveltes corresponen a àrees que han sigut modificades genèticament per a desactivar un gen anomenat Obstructor-E (Obst-E), que codifica una de les proteïnes que componen la robusta ‘pell’ (cutícula) d’un cuc. Normalment, la cutícula d’un cuc prim, s’encongeix longitudinalment, mentre que s’expandeix a l’ample a mesura que es converteix en pupa. La manca d'Obst-E canvia les propietats físiques de la cutícula, impedint la seua adequada expansió per crear eixa forma arrodonida característica. Tot i que els éssers humans no passen per una etapa de pupa, gens similars i les forces físiques també poden estar involucrats en la creació d’estructures tubulars dins del nostre cos, com ara el tub digestiu.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Reiko Tajiri i col·laboradors
  Graduate School of Frontier Sciences, The University of Tokyo, Chiba, Japó
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Genetics, gener de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.