• 7 de febrer de 2019

  Trencant els Ous

  Des de la malària fins al Zika, els mosquits són infames vectors de malalties greus, de manera que desenvolupar estratègies per controlar les seues poblacions ajudaria a abordar múltiples problemes globals de salut. Una investigació recent sobre el mosquit Aedes aegypti suggerix que això es podria aconseguir comprometent l'estructura dels seus ous. Els científics van identificar una proteïna crítica per a la viabilitat dels ous de mosquits, anomenada factor d'organització de la closca d'ou (eggshell organising factor 1, EOF1). Els primers plans sota un microscopi electrònic revelen que, en comparació amb els ous sans (panells de l'esquerra), els ous que no tenen EOF1 (a la dreta) tenen una morfologia diferent, amb protuberàncies més grans o tubercles a la superfície dels ous. Aquests ous també són més pàl·lids, més porosos i sovint col·lapsen, sense produir larves viables. Com que és específic per als mosquits Culex, Aedes i Anopheles, responsables col·lectivament de transmetre diverses malalties importants, alterant EOF1 i els processos que controla, es podria reduir les poblacions de mosquits sense danyar altres insectes, convertint-lo en un objectiu particularment atractiu per a futures investigacions.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del treball de Jun Isoe i col·laboradors
  Department of Chemistry and Biochemistry, The University of Arizona, Tucson, AZ, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Biology, gener de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.