• 8 de febrer de 2019

  Millors Betes

  La teràpia amb cèl·lules mare oferix una gran esperança per a malalties en què determinats tipus de cèl·lules són disfuncionals o moribundes –com ara la diabetis, que afecta les cèl·lules beta productores de la insulina del pàncrees. La idea és que les cèl·lules de reemplaçament desitjades es puguen cultivar a partir de cèl·lules mare humanes (capaces de desenvolupar-se en pràcticament qualsevol classe de cèl·lula) i després col·locar-les al pacient. Al llarg dels anys, els científics han estat treballant per crear cèl·lules beta efectives derivades de cèl·lules mare, però sovint la producció d'insulina d'aquestes cèl·lules ha estat erràtica. Ara, a través d'una revisió minuciosa de les condicions de cultiu, els investigadors han elaborat la seua millor recepta de cèl·lules beta. De fet, les noves cèl·lules millorades (a la foto) són més bones responent a la glucosa i secretant adequadament la insulina (tenyida amb un roig cridaner) que les versions anteriors. I, quan es transferien a ratolins, aquestes cèl·lules podien controlar efectivament el sucre en sang dels animals durant mesos. Com a tal, les cèl·lules podrien estar a punt d'estar preparades per a un assaig clínic.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge de Millman lab, Washington University
  Division of Endocrinology, Metabolism and Lipid Research, Washington University School of Medicine, St. Louis, MO, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Stem Cell Reports, gener de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.