• 19 de juny de 2016

  Tàctiques de Caparres

  Sense dolor, sigil·losa i en busca de sang, probablement no notaries una caparra que s’arrastra per damunt del teu braç camí de les teues axil·les (prefereixen soterrar-se en llocs càlids i suaus, com pots observar). Però pot ser que no siga una set de sang el que les caparres estan tractant de saciar, sinó més bé una recerca d’un químic valuós. El grup hemo és un compost present en la sang dels mamífers que s’usa com a catalitzador en reaccions metabòliques; cosa que tenim en comú amb les caparres. Malgrat això, a diferència dels mamífers, les caparres no són capaces de sintetitzar la seua pròpia molècula i per això, poden haver evolucionat per a robar-la d’altres criatures. Els investigadors van veure que una caparra plena de sang roja carregada del grup hemo (a l’esquerra), va ser capaç de reproduir-se, a diferència d’una caparra alimentada sense el grup hemo (a la dreta). Analitzant aquesta informació podriem trobar la resposta a la situació actual de les caparres: les picades de caparres poden portar infeccions greus, i cada caparra pot produir milers d'ous fecundats en cada ocasió.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Jan Perner i col·laboradors
  Institute of Parasitology, Biology Centre of the Czech Academy of Sciences, Ceske Budejovice, República Xeca
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en eLife, març de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.