• 23 de gener de 2016

  Simulador de Presó

  ¿Per a què voldriem fabricar una presó microscòpica amb xicotets trossos de platí? Aquesta presó es va construir amb els bacteris en ment (cada valla és un milió de vegades més menuda que les parets d'Alcatraz, la famosa presó en una illa en la costa de San Francisco). La veritat és que els bacteris, incloent els danyins, no porten roba a ratlles o s'apinyen per a planificar una fuga (moltes de les característiques d'aquest disseny tenen com a objectiu simplement mostrar tecnologies d'avantguarda que intervenen en aquesta construcció a tan xicoteta escala). Els investigadors dispararen un feix d'electrons en un núvol de partícules metàliques tornant-les sòlides en uns models 3D molt precisos (com la torre de guàrdia d'una presó). La tècnica, anomenada deposició induïda per feix d'electrons enfocat, podria utilitzar-se en un futur proper per a crear aparells més útils a escala nanomètrica com 'presons' per als bacteris, o fins i tot 'cases segures' que protegiren els preciats medicaments que estan viatjant dins del cos humà a llocs específics.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de Robert Winkler
  FELMI-ZFE Electron Microscopy and Nanoanalysis, Graz, Àustria
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf; reproduida amb permís del FEI
  Imatge treta de la FEI Image Gallery

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.