• 16 de setembre de 2016

  Senyals Sèptiques

  Tindre una ferida es prou roí, però si la ferida arriba a infectar-se i es torna sèptica les conseqüències poden ser serioses, fins i tot fatals. Si això passa, el sistema immunitari necessita entrar en acció, per a desfer-se de la infecció i promoure la cura. Aquesta imatge mostra les vísceres d'una mosca de la fruita que han sigut modificades gèneticament per a 'encendre's' amb una proteïna verda fluorescent quan una determinada ruta molecular implicada en la immunitat (anomenat JAK/STAT) s' activa. Les vísceres superiors estan sanes i intactes mentre que les del mig presenten una ferida neta i les inferiors tenen una ferida infectada. Resulta que cèl·lules de la sang especialitzades, conegudes com a hemòcits, són les responsables de l'activació de les senyals del JAK/STAT quan detecten danys i infecció en la zona. A la vegada que hi ha una resposta anti-infecció, les senyals també activen cèl·lules mare que creen noves cèl·lules intestinals i tanquen la ferida.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Sveta Chakrabarti i col·laboradors
  Global Health Institute, École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Lausanne, Suïssa
  Imatge publicada originalment sota una Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Genetics, maig de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.