• 19 de maig de 2018

  Rastrejant la Sang

  Investigant una lesió o malaltia cerebral, els investigadors sovint se centren en els bilions de neurones presents, però aquestes tenen una xarxa de suport que és igual d'important. Una xarxa de vasos sanguinis inunda el cervell amb importants substàncies químiques com l'oxigen, necessàries perquè les neurones funcionen correctament. El mapejat d'aquests vasos mitjançant angiografía per ressonància magnètica sovint significa injectar al pacient un tint que apareix en els vasos sota un escàner d'imatgeria per ressonància magnètica (IRM). Amb algunes d'aquestes substàncies vinculades a altres problemes de salut, l'objectiu actual és trobar noves formes d'observar els vasos. Ací una nova tècnica crea un potent, però inofensiu, camp magnètic al voltant del pacient, mentre que els sensors especialment dissenyats prenen imatges d'alta resolució i sensibilitat; seleccionant fins i tot les artèries més xicotetes, les arterioles, del cervell (a la imatge), del tronc o de les extremitats. Aquest registre sensible d'imatges és només el procediment per detectar les característiques de malalties dels vasos xicotets, sovint relacionades amb la depressió en persones majors.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de University of Pittsburgh Radiofrequency Research Facility
  University of Pittsburgh, Pittsburgh, EUA
  Drets de la imatge reservats als autors originals
  Investigació publicada en PLOS ONE, juny de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.