• 3 de juny de 2018

  Qüestió de Tacte

  Per als pacients que patixen de dolor neuropàtic, fins i tot el menor contacte pot causar un patiment terrible. Afortunadament, una investigació recent ha identificat les neurones a la pell responsables d'aquesta sensació, i una possible manera de desactivar-les. Els ratolins que patixen de dolor neuropàtic ja no semblen experimentar dolor després de tocs suaus quan es va eliminar una població específica de neurones: a la pell del ratolí que es mostra a la foto, aquestes cèl·lules es mostren en color verd, envoltant els fol·licles pilosos (visibles com a ratlles verdes). Els investigadors també van desenvolupar una substància sensible a la llum que s'unix específicament a aquestes cèl·lules i, quan s'il·luminen amb un làser, les destruïx. Sense alterar altres sensacions, aquesta tècnica va impedir que, durant diverses setmanes posteriors a l'exposició a la llum, els ratolins sentiren dolor, fins que es van regenerar les terminacions nervioses. Tot i que encara estem lluny d'assaigs similars en humans, aquests descobriments obren el camí per a una major comprensió de les vies neuronals que donen suport al dolor neuropàtic i suggerixen una nova possibilitat per a futures teràpies.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del treball de Rahul Dhandapani i col·laboradors
  Epigenetics and Neurobiology Unit, EMBL Rome, Monterotondo, Itàlia
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature Communications, abril de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.