• 2 de juny de 2018

    Una de Mandíbules

    Ja siga fent un somriure, menjant aliments saborosos o movent el nas, els moviments facials estan controlats per, aproximadament, uns 150 músculs diferents que estan units al crani per forts tendons. Per a descobrir com s’uneixen aquests músculs, els investigadors han recorregut al xicotet peix zebra. Aquestes formes estranyes són cranis de peix zebra, acolorits amb tints que tenyixen l’os (de color roig) i el cartílag (de color blau). Els que estan en els panells superiors provenen de peixos normals, mentre que els que estan baix són d’animals amb una alteració en un gen anomenat cyp26b1, que genera anomalies subtils en la forma dels seus cranis. A més, els seus tendons no unixen els músculs adequadament als ossos, per la qual cosa els peixos no poden tancar les seues mandíbules correctament. Com que processos similars funcionen col·locant els músculs sobre el rostre humà, saber més sobre els detalls moleculars ajuda a explicar que pot haver eixit mal en les persones que van nàixer amb anomalies facials.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge del treball de Patrick D. McGurk i col·laboradors
    Department of Molecular Biosciences, University of Texas at Austin, Austin, TX, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Comons (BY 4.0)
    Publicat en PLOS Genetics, desembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.