• 10 de març de 2020

  Quedar-se o Marxar-se?

  Els càncers es desenvolupen quan les cèl·lules comencen a créixer i a replicar-se a un nivell extrem i descontrolat. Sovint, però, el perill més gran solament el plantegen quan comencen a migrar pel cos. Aquesta dispersió de cèl·lules, anomenada metàstasi, provoca la majoria de les morts relacionades amb el càncer, però és difícil de pervenir. Un nou estudi que tractava de localitzar les causes d'aquesta migració letal ha investigat l'MYC (roig en el fetge amb càncer de ratolí de la imatge) i la TWIST1, dos proteïnes trobades en concentracions extraordinàriament elevades al voltant dels càncers. L'estudi va trobar que en pacients provocaven que les seues cèl·lules cancerígenes produïren senyals anomenades citocines. Aquestes citocines subornen de manera efectiva als guardaespatlles del cos, cèl·lules del sistema immune anomenades macròfags (verd), per a permetre el pas lliure a les cèl·lules tumorals, permetent el començament del procés. El bloqueig de l'acció d'aquestes citocines en ratolins va detindre l'expansió del càncer, mostrant que l'MYC, la TWIST1 i les citocines estan donant llum verda a la metàstasi, i podrien ser la diana on enfocar nou tractaments.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge de Nia Adeniji
  Division of Oncology, Department of Medicine, Stanford University, Stanford, CA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons 4.0 internacional (CC BY 4.0)
  Investigació publicada en eLife, gener de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.