• 12 de setembre de 2015

  Plans de Creixement

  Els nostres ossos creixen des d'uns punts anomenats plaques de creixement, que es troben a cada extrem dels ossos, just sota les nostres articulacions. Cèl·lules especialitzades produeixen cartílag en un costat de la placa de creixement que es calcifica i espenta l'extrem de l'os cap amunt. Els nostres ossos també tenen superestructures –crestes, elevacions i projeccions, situades en llocs específics al llarg de l'os, que permeten subjectar els tendons i els lligaments. No obstant açò, se sap poc sobre com està regulat el creixement de l'os durant el desenvolupament. Aquesta foto és un mapa estadístic amb codi de colors utilitzat per a analitzar matemàticament seccions de fèmurs [ossos de la cuixa]. Les regions del nucli de l'os que han canviat molt poc es mostren en roig; les regions que no s'han conservat es mostren en blau. Es va observar que el creixement dels ossos tendeix a mantenir la isometria –el creixement en cada extrem de l'os és únic, específic i equilibrat, la qual cosa permet que les superestructures mantinguen la seua posició aproximada.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge del treball de Tomer Stern i col·laboradors
  Weizmann Institute of Science, Israel
  Imatge publicada originalment sota una licència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Biology, agost de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.