• 2 de maig de 2018

  Pentina't el Cabell

  Si ets un mascle de la mosca de la fruita buscant aparellar-se és important tindre la pinta adequada. No pel teu cabell, sinó per les teues potes. La imatge de l'esquerra és un primer pla de la pota davantera de la mosca de la fruita, mostrant cerres fosques i robustes, especialitzades, conegudes com a pintes sexuals. Aquestes ajuden el mascle a adherir-se a una femella durant l'aparellament. Els investigadors han descobert una petita seqüència d'ADN que actua com un ''interruptor'' genètic, activant un gen anomenat pintes sexuals reduïdes ('sex combs reduced', scr) en el moment i lloc adequats durant el desenvolupament de la mosca per a crear les pintes. Les mosques que no tenen una còpia de l'interruptor tenen pintes sexuals més petites que l'habitual (en el mig) mentre que a les mosques que li manquen les dues còpies no tenen res (a la dreta), similar a les mosques femenines. Esbrinar com aquests interruptors controlen gens com scr, de manera diferent en mascles i femelles, està donant llum als complexos circuits genètics que regixen el desenvolupament animal.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Sebnem Ece Eksi i col∙laboradors
  Department of Biological Sciences, University of Illinois at Chicago, Chicago, IL, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Imatge publicada en PLOS Genetics, abril de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.